Tapetsera själv

Tapetsera själv

Man måste faktiskt inte anlita en målerifirma för att tapetsera sina väggar. Har man tålamod och tid så är det faktiskt en väldigt rolig syssla som är ganska lätt. Man får vara med och se hur sitt nya rum växer fram och känna sig stolt över att man själv har gjort arbetet.

Det första steget mot sina nya väggar är självklart att välja tapet. Fundera över vilken känsla rummet ska utstråla och vilken färg som hade varit bäst lämpad. Välj dina nya tapeter efter färg och form. Välj också utifrån hur rummet ska kännas, ljusa tapeter kan göra att rummet känns mycket luftigare medan en mörkare tapet gör att rummet känns trängre.

När man väl har valt tapeter så är det dags att samla in alla redskap som behövs. Dessa redskap kan vara bra att ha: vattenpass, blyertspenna, tumstock, stållinjal, lim, hink, roller, pensel, tapetsvamp, tapetkniv och tapetborste eller tapetspackel.

Innan själva tapetseringen så måste det finnas ett jämnt, torrt och fast underlag. Börja med att skrapa bort löst sittande tapet, slipa eller skära ner gamla överlappsskarvar och spackla ut hål samt ojämna partier. Finns det några större hål så måste de lagas med väggfix eller liknande först. Alla spacklade ytor måste få en lätt avslipning sen ska det dammas och förlimmas.

Nu är det dags att sätta upp tapeterna på väggen. Börja med att ta rejält med tapetklister och vik ihop tapeten så att klistersidorna ligger mot varandra, låt ligga i 5-10 minuter för att de ska svälla till sig. Vissa tapeter ska sättas ihop kant i kant medan vissa ska lappas över, se till att kontrollera vad som gäller för just din tapet.

Bra att tänka på:

  • Ha mycket klister
  • Uppstår bubblor så slå hål i dessa och fyll på med extra klister
  • Slå av elen innan du börjar
  • Slarva inte med att tejpa och täcka över ytor du vill skydda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *