Att renovera själv

Att renovera själv

Dags att förnya hemmet! Valet att göra det själv finns alltid som alternativ, men det gäller att veta vad man ger sig in i. Att renovera själv är fantastiskt roligt eftersom man får se projektet växa fram och känna tillfredsställelsen över att ha gjort det själv. Men vad är då egentligen renovering? Att renovera kan innebära att återställa ett föremål som förändrats genom åldring, till ett tekniskt skick som motsvarar nyskick. Renovering kan också göras för att höja fastigheters värde.

Renoveringar kan göras både inomhus och utomhus. Inomhus finns det mängder av projekt som kan startas. Tapetsering och målning av väggar, sätta in en trappa, byta ut golv, byta ut köksinredning, riva ut inredningen i badrummet och byta ut mot nytt samt även bygga bastu.

Jag har sammanställt några punkter som är bra att fundera över innan man ger sig in i kaoset.

Tid

Det första som behövs är självklart tid. Att renovera är nästan ett heltidsjobb om det gäller ett större projekt. Hemmet kommer att hamna i ett kaosartat tillstånd vilket man bör vara förberedd på så att det inte kommer som en chock.

Kvalifikationer

Vissa delar av renoveringen kan komma att kräva speciell kompetens. Är svårighetsgraden väldigt hög så kan det vara bättre att faktiskt överlämna det till ett proffs. Exempelvis el är ett område som kan vara krångligt och kräva speciella kunskaper. Gör man fel kan det resultera i konsekvenser som skadar en eller förstör bostaden. Har man någon i närheten som har dessa kunskaper är det ett stort plus.

Engagemang

Precis som i det mesta så kräver en renovering engagemang. Finns det inget engagemang kommer det bli jobbigt att faktiskt slutföra projektet. En sak som kan hjälpa engagemanget är att förbereda sig ordentligt, det sparar både tid och dyra misstag.